10 makkelijke manieren om meer groenten te eten (deel 2)

1 April, 2019

Groenten eten. We doen het langzaamaan steeds meer, maar die minimale 250 gram per dag blijkt nog lastig. Met dit artikel proberen we je een handje te helpen!

In onze vorige blog deelden we de al 5 praktische tips om meer tips om je groenteconsumptie naar een hoger niveau te brengen.

Het tweede deel had je nog tegoed:

6. Nooit meer vergeten groenten

Nee, we hebben het hier niet over pastinaken en schorseneren, maar over de groente-lade van je koelkast. Doordat groenten vaak onderin “verstopt” worden, worden ze nog al eens vergeten en daarna: weggegooid. En daar worden we helemaal niet blij van.

Zorg dat groenten in het oog springen: op je boodschappenlijstje (plan voor iedere dag welke groente je gaat eten!), maar ook in hoe je ze bewaart. Check of dat het beste kan ín de koelkast op daarbuiten. Plaats groenten in je koelkast op ooghoogte, dan grijp je ze eerder.

En groenten buiten de koelkast? Stal die net zo aantrekkelijk uit als fruit. Dat nodigt – ook je kinderen! – eerder uit te willen proeven en eten.

Groenten eten

7. Blij met de vriezer

Een handige manier om altijd groenten in huis te hebben, is door gebruik te maken van je vriezer. Ingevroren groenten zijn vaak net zo gezond als verse groenten, maar superlang houdbaar. Erwtjes, tuinboontjes, spinazie, broccoli… gezondheid binnen handbereik!

En als je toch lekker bezig bent met het maken van bijvoorbeeld soep of verse pastasaus: maak wat meer en vries het in. Dan heb je altijd iets achter de hand!

8. Veggie variatie

Omdat de keuze wat groenten betreft zo enorm reuze is, raak je er niet snel op uitgekeken. Zeker niet als je groenten lekker weet te combineren; met verse kruiden, peulvruchten, of met een stukje vlees of vis.

Ook zit de variatie in de bereidingsopties. Neem bijvoorbeeld een pompoen: in een curry, een soep, een hartige taart… Wel is het ons advies om zoveel mogelijk met het seizoen te eten, bij voorkeur van Nederlandse bodem: dan is de smaak optimaal, de prijs gunstiger, en de impact op het milieu kleiner.

vegetarische-variant

9. Go Hybrid

Onlangs nog eens gekeken in het schap vleesvervangers in de supermarkt? Tegenwoordig vind je daar een keur aan vervangers op basis van soja, tarwe, lupine of peulvruchten, maar ook: juist, met groente. Bijvoorbeeld burgers met biet, champignon of pompoen.

Ook prima zelf te maken overigens!

Daarnaast zijn de zogenaamde ‘hybride’ burgers in opmars, waarin een deel van het vlees wordt vervangen door een plantaardige variant. Zo lanceerden wij in onze Good Food lijn de ‘Champion Burger’, die voor 70% bestaat uit Nederlands rundvlees en voor 30% uit champignons.

10. Piece of cake

Met al deze tips wordt meer groenten eten een piece of cake toch? Speaking of cake… wist je dat je groente zelfs kunt verwerken in je zoete guilty pleasures? De carrot cake en pumpkin hebben inmiddels aardige bekendheid verzameld, maar wist je dat geraspte rauwe biet een heerlijk diepe smaak geeft aan brownies? En dat courgette een cake lekker smeuïg kan maken?

Check hieronder het recept voor een brownie van onze Food Pioneer Louis. Helemaal plantaardig. mét zoete aardappel!

 

cake

Recept: Brownie van zoete aardappel

12/15 stuks, bereidingstijd 1 uur

  • 800 gram zoete aardappel
  • 75 gram kokos—of zonnebloemolie
  • 75 gram honing
  • 100 gram pure chocola (minimaal 70% cacao)
  • 200 gram volkorenmeel
  • 80 gram cacaopoeder
  • 10 gram bakpoeder
  • 100 gram bruine amandelen (grof gehakt)
  • 100 pecannoten (grof gehakt)
  • 100 gram rozijnen

Bereiding

  • Schil de zoete aardappel, snijd in grove stukken en kook gaar in zo’n 15/20 minuten. Laat afkoelen.
  • Warm de over voor op 180 graden
  • Meng de olie en de honing en laat de chocolade hier langzaam in smelten
  • Pureer de zoete aardappel met het chocolademengsel. Mix er daarna de rozijn, ¾ van de noten, cacao, bakpoeder en het meel doorheen. Zorg dat alles goed vermengd is.
  • Bekleed een vierkant bakblik (ong. 20x30 cm) met bakpapier en stort het mengsel erin.
  • Maak glad met een spatel en verdeel de resterende noten eroverheen.
  • Plaats het bakblik in de oven en bak 30 minuten.
  • Laat afkoelen en verdeel in stukken. Lekker met (kokos)room een beetje limoenzest of munt.