Eet als een Italiaan! (+ recept)

27 November, 2018

In Italië weten ze wat genieten is! Ze zien de maaltijd écht als moment van ontspanning en daar nemen ze – samen met familie en vrienden –uitgebreid de tijd voor. Italiaanse gerechten kenmerken zich vooral door eenvoud: het draait om pure smaken en verse ingrediënten van de beste kwaliteit. Extra blij worden we van de Italiaanse keuken omdat deze zo heerlijk meebeweegt met het seizoen. Je ziet zelfs dat de recepten zich gedurende het jaar aanpassen aan de beschikbaarheid van verse ingrediënten. En terecht, want dan zijn groenten en fruit op hun lekkerst!

Een leuk voorbeeld is Ribollita, een maaltijdsoep met seizoensgroenten en (oud) brood. In de winter zit deze soep vol met stevige wintergroenten, terwijl in de zomer juist een lichte variant wordt gegeten. Hieronder vind je een winterse versie, boordevol groenten en vezels: met bonen, aardappel en Cavolo Nero (het stevige broertje van boerenkool). Maar voel je vrij om – net zoals de Italianen– te variëren met de ingrediënten. Ribollita is namelijk zo’n fijne ‘restjessoep’, dus gebruik vooral je overgebleven groenten en het brood van gister.

Wist je trouwens dat Ribollita letterlijk ‘opnieuw gekookt’ betekent? Eigenlijk moet je hem zelfs maken de dag vóór dat je hem wilt eten. Dan smaakt hij nog beter. Buon Appetito!

Ribollita - Toscaanse maaltijdsoep met Cavolo nero

Voor 4 porties – bereidingstijd 1 uur (lekkerder: maak hem een dag eerder)

56677084_xxl

Ingrediënten

  • 400 gram witte bonen (bewaar het vocht)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij, gewassen
  • 2 middelgrote wortels/1 grote winterpeen (geschild)
  • 2 middelgrote aardappelen, geschild
  • 400 gram Cavolo nero (of boerenkool), fijn gesneden
  • 1 blik gepelde tomaten (in blokjes, inclusief vocht)
  • 400 gram oud brood, in stukjes gescheurd (of ongebakken afbak Ciabatta)
  • Scheutje olijfolie
  • Optioneel: Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Pureer de helft van de bonen (met het vocht!) en bewaar de andere helft.
  • Snipper de ui en knoflook en snijd de bleekselderij, aardappelen en wortels in kleine blokjes.
  • Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit daarna de ui en knoflook kort aan.
  • Voeg de bonenpuree, bleekselderij, aardappel en wortel toe en laat dit zo’n 10 minuten smoren op laag vuur.
  • Voeg na 10 minuten de tomaten, Cavolo nero en 100 ml water toe.
  • Zet de deksel op de pan zodra het mengsel begint te koken en zet het vuur helemaal laag.
  • Laat de soep zo’n 45 minuten pruttelen. Voeg tussendoor eventueel wat water toe om te voorkomen dat de soep aanbrandt.
  • Wanneer alles gaar is, roer je de rest van de bonen en het brood door de soep. Laat goed doorwarmen.
  • Breng de soep op smaak met peper en eventueel een snufje zout. Nog lekkerder: rasp er wat Parmezaanse kaas overheen.

 

­­­