Eet Geen Dierendag, de diervriendelijkste dag van het jaar (+ recept!)

4 October, 2018

4 oktober is de dag waarop we alle dieren in het zonnetje zetten, dus óók de dieren die regelmatig op ons bord belanden. Speciaal voor hen heeft Wakker Dier ‘Eet Geen Dierendag’ in het leven geroepen. En daar doet VITAM graag aan mee!

Het doel van Wakker Dier is om ons bewust te maken van de voordelen van minder vleesconsumptie. Naast dat het vanzelfsprekend zorgt voor minder dierenleed, heeft het ook zo z’n gezondheidsvoordelen. Zo verklein je onder andere de kans op hart- en vaatziekten. Als heel Nederland minder vlees eet, kunnen onze zorgkosten flink omlaag. En als je af en toe vlees van je menu schrapt, kies je automatisch voor andere variaties, zoals groente of peulvruchten. Lekker gezond dus!

 

WD_EGDD_NarrowCasting_NL_1960x820

 

Maar deze dag is niet alleen goed voor de dieren en voor ons; ook voor de wereld om ons heen. Zo hebben koeien (voor onze consumptie) op dit moment een groter aandeel in de klimaatverandering dan alle auto’s en vliegtuigen bij elkaar! Als heel Nederland één hamburger vervangt door een vegaburger, dan scheelt dat tot 80% CO2-uitstoot en 85% water. Goede reden om juist vandaag te trakteren op dit lekker diervriendelijke recept van onze Food Pioneer Louis:

Zoete aardappel – bonenburger met quinoa

4 porties – bereidingstijd 20 minuten – oventijd 40 minuten 

deryn-macey-648345-unsplash-1

Ingrediënten

- 200 gram zwarte bonen

- 200 gram zoete aardappelen

- 100 gram quinoa, afgespoeld

- 250 ml groentebouillon

- 50 gram (spelt)meel

- ½ ui, gesnipperd

- 1 teen knoflook, fijn geperst

- 1 theelepel gerookte paprika poeder

- 1 theelepel milde currypasta of 1 theelepel kerriepoeder

- peper en zout

Benodigdheden

- Koekenpan

- Ovenschaal

- Oven

- Keukenmachine of blender

Bereiding

· Verwarm de oven voor op 180°C

· Verhit een beetje olie in de koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook, kruiden (en currypasta)

· Schil de zoete aardappelen en snijd deze in stukken. Voeg deze samen met een scheutje water toe en fruit dit nog even aan

· Voeg de hete bouillon en quinoa toe

· Giet het mengsel in een ovenschaal en laat dit afgedekt 15 minuten garen in de voorverwarmde oven

· Spoel de zwarte bonen en laat ze goed uitlekken

· Maal de zoete-aardappelmix samen met het meel en de zwarte bonen in de keukenmachine. Naar smaak kan je het helemaal fijn malen, of juist nog wat structuur houden. Als het maar goed vermengd is. 

· Vorm van het mengsel 4 hamburgers en plaats deze op een bakplaat met bakpapier

· Bak de burgers 25 minuten af in de voorverwarmde oven

Lekker op een broodje met bijvoorbeeld avocado, tomaat, sla en mango. Smakelijk!