Skip to content
medium (4)

Gezond eten op het werk? Met deze 10 tips wordt het een makkie! deel 2

5 sep 2019 |
We weten steeds beter dat gezond eten een essentieel onderdeel is van een vitale levensstijl. En dat een ongezonde manier van eten en leven, een hoop vervelende gevolgen met zich mee kan brengen.

Omdat we een groot deel van de week op ons werk doorbrengen, is het juist ook van belang om dáár gezonde keuzes te maken. Denk maar eens een het eten van groenten. Als je tijdens je lunch al groenten binnenkrijgt, is het veel gemakkelijker om de aanbevolen 250 gram per dag te halen. In onze vorige blog deelden we de al 5 praktische tips om gemakkelijker gezond te eten op je werk. Het tweede deel had je nog tegoed:

6. Omgaan met verleiding

Traktaties op de werkvloer blijven natuurlijk een ‘ding’. Je wilt de jarige met zijn mooie taart natuurlijk niet teleurstellen. Maar laat dát niet de reden zijn om tegen je goede voornemen in toch voor een stuk gebak te gaan. Feliciteer hem en bedank vriendelijk. Hij zal het je echt niet kwalijk nemen. Toch écht even zin in die traktatie? Zolang het niet dagelijks is, is er geen man overboord. Of vraag om een kleiner stukje. 

En als je dan zelf mag trakteren, dan kan je meteen het goede voorbeeld geven. Er zijn talloze lekkere én gezonde mogelijkheden om jouw verjaardag te vieren. Een fruitspies is bijvoorbeeld een heerlijke traktatie voor in de zomer. Wil je écht de show stelen, maak dan een gezondere variant van carrot cake. Niet zo creatief en toch zin in zoet? Een bonbonnetje is toch weer heel wat anders dan een groot stuk gebak. En het is jouw verjaardag hè, jij kiest!

Chocolate chip

7. Eet gezond tijdens de nachtdienst

Eén op de zeven Nederlanders draait soms een nachtdienst. Volgens deskundigen kunnen nachtdiensten je slaapritme verstoren. Dat kan zorgen voor slaaptekort, wat weer een negatieve invloed heeft op jouw stofwisseling en hongergevoel. Het is daarom tijdens nachtdiensten nóg belangrijker om van tevoren duidelijk te bepalen wat en wanneer je gaat eten. 

De belangrijkste drie regels om gezond te eten tijdens je nachtdienst:

  1. Probeer je warme maaltijd thuis rond 19.00 uur te eten.
  2. Eet tijdens je nachtdienst nog een eiwitrijke snack tussen 0.00 en 01.00 uur.
  3. Neem aan het eind van de dienst een laatste koolhydraatrijke snack.

Al is je slaapritme dan wellicht een beetje verstoord, je kan er wel voor zorgen dat je eetritme gewoon in orde blijft.

8. Gezond eten volhouden

Voornemens om gezonder te gaan eten, worden vaak met veel passie en energie aangegaan. Meestal gaat het eerst ook goed, maar de echte uitdaging zit hem in de ‘long run’. Hoe houd je dat gezond eten vol? Dat kan door bijvoorbeeld een snackregel in te stellen. Zoals: vrijdag = snackdag. Dat houdt in dat je alléén op vrijdag voor jouw guilty pleasure mag gaan. Overdrijf het dan natuurlijk niet meteen. Wel: een broodje kroket tijdens de lunch, omdat je dat lekker vindt, maar niet zeven tompoezen tussendoor, puur omdat het snackdag is. 

Bananenbrood-1

In het kader van ‘samen sta je sterker’ is het ook goed om samen te werken op dit gebied. Probeer je goede voornemens te delen met collega’s en kies bijvoorbeeld voor dezelfde snackdag. Dan geniet je er samen nog meer van.

9. Plan je maaltijden

Zoals bij alles, is gezond eten ook makkelijker als je het van tevoren plant. Zo word je ook niet overvallen door onverwachtse momenten van honger. Denk na over de dag die gaat komen.

Weet je dat je na het werk nog een lange rit naar huis hebt? Neem dan fruit mee voor onderweg, zodat je niet bij een tankstation in de verleiding komt om een chocoladereep te kopen. Heb je een lange meeting om 12.30u? Prop je niet snel vol om 12.15u, maar ga iets eerder lunchen, zodat je wel even de tijd kunt nemen. Ga je sporten na het werk? Zorg voor voldoende (volwaardige) koolhydraten tijdens de lunch en neem een banaan mee voor in de middag. Oftewel: bekijk hoe je dag eruit ziet, wat je die dag nodig hebt en plan je maaltijden daarop in. 

10. Zie de lunch als rustmoment

Kom van je werkplek, laat je telefoon even voor wat hij is en geef je hoofd even een verdiend rustmoment na alle inspanning van de ochtend. De lunch is hét moment dat je even niet aan werk hoeft te denken, dat je lekker kunt socializen met collega’s en dat je kunt genieten van je maaltijd. Door goed te kauwen en bewust te genieten van je eten heb je bovendien beter in de gaten wát en hoeveel je eet, voel je je sneller voldaan en begin je beter opgeladen aan de rest van je werkdag. 

Een vitale levensstijl

Een vitale levensstijl levert zóveel op. Je krijgt er meer energie en meer vrolijkheid voor terug. Gezond eten op het werk is daarbij essentieel, maar er zijn nog twee andere ingrediënten die bijdragen aan vitaliteit op de werkvloer. 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk