Skip to content
medium (5)

Gezond eten op het werk? Met deze 10 tips wordt het een makkie! deel 1

29 aug 2019 ||
We weten steeds beter dat gezond eten een essentieel onderdeel is van een vitale levensstijl. En dat een ongezonde manier van eten en leven, een hoop vervelende gevolgen met zich mee kan brengen.

Omdat we een groot deel van de week op ons werk doorbrengen, is het juist ook van belang om dáár gezonde keuzes te maken. Denk maar eens een het eten van voldoende groenten. Als je tijdens je lunch al groenten binnenkrijgt, is het veel gemakkelijker om de aanbevolen 250 gram per dag te halen. Makkelijker gezegd dan gedaan? We geven je deze week de eerste 5 praktische tips om ook op je werk gezonder te eten.

1. Lunch als belangrijkste maaltijd

De lunch wordt in veel landen gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. En dat is niet gek, als je bedenkt dat de lunch jouw brandstof is voor het grootste en meest actieve deel van de dag. Zorg er dus voor dat je tijdens de lunch de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dus niet elke dag boterhammen met kaas en worst, maar ga eens voor een maaltijdsalade of een kop groentesoep. Door lekker te variëren en voor gezonde producten te kiezen, wordt je lunch een goede basis van een gezond eetpatroon.

Gezond bord

2. Volwaardige keuzes

Kies voor producten die zorgen voor langdurige verzadiging. Bijvoorbeeld de volkoren varianten van brood en pasta. En eet ook veel groenten tijdens de lunch. Deze voedingsmiddelen houden je bloedsuikerspiegel stabieler gedurende de dag én er zitten meer vezels in, wat weer goed is voor je spijsvertering. En net zo belangrijk: omdat deze producten langzamer verteren, heb je langer een vol gevoel en grijp je dus ook minder snel naar een (ongezond) tussendoortje later op de dag.

3. Bedenk wat jij nodig hebt

Wat iemand aan voedingsstoffen nodig heeft, is natuurlijk voor iedereen anders. Zit je tot aan het avondeten veelal op een bureaustoel, dan heb je vanzelfsprekend een andere samenstelling nodig dan wanneer je als stratenmaker aan de slag moet. Zo ben je voor het verrichten van denkwerk veel meer gebaat bij goede vetten in je voeding. Echt brainfood! Heb je een fysieke baan, dan kan je juist meer koolhydraten gebruiken.

4. Ook tussendoor gezond

Als we het dan toch over tussendoortjes hebben… soms heb je het gewoon even nodig om je hongergevoel te stillen. En ja, als die snoeppot dan naar je staat te lonken, wordt de verleiding om er in te graaien al snel groot. Leg ongezonde tussendoortjes dus niet in het zicht of voor het grijpen, en wees voorbereid met gezonde snacks. Fruit is altijd een goede keuze, of een volkorencracker met wat notenpasta. Maar ook worteltjes, komkommerschijfjes en reepjes paprika zijn een frisse versnapering. Bereid ze hapklaar voor en laat ze niet in de je tas zitten, maar leg juist die gezonde snacks in het zicht.

Muslirepen

5. Drink voldoende water

Water is onmisbaar, dat staat als een paal boven water. Water zorgt voor een goede werking van je hersenen, houd je alert en voert afvalstoffen af. Toch drinkt lang niet iedereen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter.

Gewoontes spelen hierbij een belangrijke rol, juist ook op je werk. Drink bijvoorbeeld bij iedere kop koffie ook een glas water en zet tijdens een vergadering een kan water op tafel. Koffie en (kruiden)thee tellen overigens gewoon mee in je vochtinname, maar zorg wel dat je niet te veel cafeïne of theïne binnenkrijgt. Zo’n 4 koppen per dag is een aardige max. Wacht in ieder geval niet met het drinken tot je dorst hebt, want dat is eigenlijk het teken dat je lichaam al aan het uitdrogen is!

Tip 6 t/m 10

We hebben nog meer tips voor je in petto. Die vindt je in het tweede deel van deze blog!

Een vitale levensstijl levert zóveel op. Je krijgt er meer energie en meer vrolijkheid voor terug. Gezond eten op het werk is daarbij essentieel, maar er zijn nog twee  andere ingrediënten die bijdragen aan vitaliteit op de werkvloer.

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk