Pompoen, zeker doen! (+ recept)

29 October, 2018

Deze oranje kanjers roepen bij ons meteen dat warme herfstgevoel op: pompoenen! Naast het feit dat ze er zo gezellig uitzien, mogen we ze gerust ‘superfood’ noemen. Ze zitten namelijk vol met vitamine A en C, zijn rijk aan ijzer en kalium en bevatten enorm veel vezels. Dat maakt ze onder andere goed voor je ogen, voor je afweer én je darmen. En ze zijn lekker voor de lijn: voedzaam en caloriearm.

pompoenen

Duurzame alleskunner
Pompoenen komen in deze periode van Nederlandse bodem, duurzaam én betaalbaar dus. Vind je het toch lastig om met pompoen aan de slag te gaan? Dan hebben we goed nieuws: de toepassingen zijn ontelbaar! Door de neutrale smaak en zachte structuur zijn ze makkelijk te combineren en bereiden. Bijvoorbeeld in een curry, warme salade of hartige taart. Een van onze favorieten is deze pompoensoep van Food Pioneer Peter, die hem ook nog eens zonder zout maakte. Een supergezond soepje dus, die ook heerlijk is als lunch of tussendoortje.

Kruidige pompoensoep

Voor 4/6 personen – bereidingstijd 30 minuten

pompoensoep

Ingrediënten

- 1 kleine flespompoen

- 2 rode paprika’s

- 1 flinke winterpeen

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 1 eetlepel gedroogd tijm

- 1 eetlepel korianderpoeder (Ketoembar)

- 1 eetlepel komijn

- 1 eetlepel paprikapoeder

- 1 eetlepel tomatenpuree

- 1 eetlepel gedroogd zeewier (Toko of goed gesorteerde supermarkt)

- 1 eetlepel laurierpoeder

- 400 ml kokosmelk

- 1 liter water

- beetje olie

Bereiding

· Maak alle groente schoon, schil de pompoen en wortel en snijd alles in stukjes. Omdat je toch pureert, hoeven die niet heel klein te zijn.

· Verhit de olie in een soeppan en fruit daarin alle groente aan. Voeg de kruiden toe en bak die nog even mee zodat de smaken zich goed ontwikkelen.

· Voeg het water en de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat zo’n 20 minuten zachtjes koken.

· Pureer de soep met een staafmixer en proef. Eventueel kan je naar smaak nog extra kruiden toevoegen.

· Garneer met verse koriander en gedroogde chilivlokken.