Recept: de Lekkerste (culinaire!) Maaltijdsalade

4 February, 2019

Salades zijn altijd goed! Of je er nu mee luncht of ze opkrikt tot een avondmaal, het is dé manier om een volwaardige maaltijd neer te zetten met lekker veel groenten.

Maar dat salades vooral heel erg lekker zijn én het tot culinair hoogstandje kunnen schoppen, dat bewijst onze Food Pioneer Juriaan. Hij veroverde de eerste plaats op het erepodium tijdens de wedstrijd voor 'De Lekkerste Maaltijdsalade' op de Horecava. En het recept willen we je natuurlijk niet onthouden.

Let op: dit is een recept voor de gevorderde thuiskok. Lees hem goed door voordat je start met koken!

Vis op het droge

(voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 12 (gele)bietjes
  • 2 chioggia bietjes
  • 8 bospenen
  • 20 (anijs)champignons
  • 120 gram witte en zwarte sesam gemengd
  • 40 gram zwarte sesam (voor de kaaskoekjes)
  • 2 rode pepers, fijn gesneden
  • sap van 3 limoenen
  • 1/2 komijnpoeder
  • 300 ml sushi-azijn
  • 150 gram edamame boontjes
  • 120 gram Rypenaarkaas
  • 2 takjes tijm
  • 2 flinke handen friséesla en rood/witlof
  • 3 gerookte makrelen
  • Indien voorhanden: viooltjes ter garnering

Bereiding

  • Wikkel de gele bieten in aluminiumfolie en pof ze in de oven op 220 graden voor ongeveer 60 minuten.
  • Schil de bospeen en rooster deze in de oven op 180 graden voor ongeveer 15 min.
  • Rooster de witte en zwarte sesamzaadjes in een koekenpan tot deze mooi goud bruin zijn. Zet 200 ml sushi-azijn op in een pan met de komijn, het limoensap en de helft van de rode peper en laat deze zachtjes doortrekken (dit mag lekker lang, zeker een uur!) op een laag pitje. Voeg daarna de geroosterde sesam toe. Laat afkoelen.
  • Maak de crème van edamame boontjes: zet de andere helft van de rode peper aan in een pan met wat olijfolie. Voeg de boontjes toe en de room en laat deze op een zacht vuur staan voor ongeveer een 1 uur tussen door roeren. Laat daarna afkoelen en pureer in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Maak de kaaskoekjes van Rypenaar: rasp de kaas in rondjes op een bakplaat en bestrooi deze met was zwarte sesam. Zet de oven op 160 graden hetelucht en bak ze af voor 15 minuten.
  • Bak de (anijs)champignons in wat olie tot deze mooi bruin zijn.
  • Snij de chioggia bietjes flinterdun op de snijmachine of mandoline. Daarna kort blancheren (3 minuten) in 100 ml sushi-azijn met de takjes tijm. Laat dit daarna staan tot je het bord gaat opmaken. 
  • Was en droog de friséesla, en maak aan met de afgekoelde azijndressing. Selecteer mooie blaadjes van de rood/witlof.
  • Ontdoe de makreel van de graat en het vel. Maak stukjes van de vis.
  • Maak de gele biet schoon en steek deze uit met een ronde steekring.
  • Nu heb je al je ingrediënten voorbereid en is het tijd om de Picasso in je los te laten.. Verwerk alle elementen tot een mooie compositie op het bord. Wees creatief en eet smakelijk!

 

IMG-20190109-WA0000-1