Skip to content
Vitale-werknemers-1

Hoe stimuleer ik vitaliteit onder mijn werknemers? [ 6 praktische tips! ]

10 jul 2019 ||
Vitalere medewerkers zijn gelukkiger, productiever en sterker betrokken bij de organisatie. Een hoge vitaliteit onder werknemers heeft voordelen voor het bedrijf én voor de werknemers zelf. In deze blog geven we je 6 praktische tips om die vitaliteit onder je werknemers te stimuleren.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit staat letterlijk voor: ‘de mate waarin iemand krachtig en energiek is’. En ook levenskracht, levenslust en werkkracht zijn synoniemen van vitaliteit. Soms wordt vitaliteit gezien als ‘gezond zijn’, maar het is een overtreffende trap daarvan: vitaliteit gaat erom dat je meer uit het leven kan en wil halen. Voldoende beweging, gezond eten, mentale, alsook lichamelijke rust en ontspanning, een fijne sociale kring en mogelijkheden tot ontplooiing worden als belangrijke factoren gezien die invloed hebben op iemands vitaliteit.

Voordelen van vitaliteit

Vitaliteit is in het algemeen erg belangrijk in een mensenleven. Maar ook specifiek op het werk is vitaliteit van onschatbare waarde. Het zorgen voor minder verzuim en hogere productiviteit zijn twee bekende voordelen voor werkgevers met vitaal personeel. Minder bekend, maar zeker niet minder belangrijk, is de verbetering van het imago van de organisatie. Is een medewerker gelukkig met zijn werk en het bedrijf waarvoor hij dit werk doet, dan draagt hij dat automatisch uit aan anderen. Dat kunnen klanten zijn, maar ook familie, vrienden en bekenden. En dat draagt bij aan een positief imago van het bedrijf.

Gelukkige werknemers komen niet zomaar uit de lucht vallen. Vitaliteit staat in directe verbinding met onder meer de gezondheid, de persoonlijke ontwikkeling en het werkplezier van de werknemers. Daarnaast betekent een vitalere werknemer ook een socialere werknemer. Als je zelf namelijk goed in je vel zit, leg je makkelijker contact met anderen.

Tel al deze punten bij elkaar op, dan kan dat een aanzienlijke positieve bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat.

VITAM  1500

Vitaliteit werknemers stimuleren: 6 tips

Vitaliteit zelf voelt als iets ontastbaars, maar het is wel degelijk mogelijk om vitaliteit onder je werknemers te stimuleren. Goed eten en drinken, ontspannen, voldoende bewegen, een sociale setting en de mate van persoonlijke groei zijn stuk voor stuk belangrijke pijlers die invloed hebben op de vitaliteit van iedere werknemer. Hieronder vind je 6 tips hoe je erop in kunt spelen.

 

1. Gezond eten en drinken stimuleren

Gezond eten en drinken is onmisbaar voor hoge vitaliteit. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je werknemers gezonder eten. Moederlijk met een banaan bij het bureau gaan staan of je werknemers verbieden ooit nog een Snickers mee te nemen zal je niet helpen bij de oplossing van dit probleem.

Wat wel werkt? Nudging. Met ‘nudges’ – wat letterlijk ‘duwtjes’ betekent – geef je jouw werknemers duwtjes in de richting van gezonder eten. Dat doe je door de gezonde keuze aantrekkelijker en makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door in het bedrijfsrestaurant een kleurrijk en rijkelijke gevuld saladebuffet vooraan te plaatsen.

 

2. Faciliteer ontspanningsmogelijkheden

Ontspanning is dé onmisbare tegenhanger van inspanning. Zonder een goede manier om tot rust te komen, bestaat de kans dat werknemers zich te lang achter elkaar inspannen. Dit gaat ten koste van de vitaliteit van de werknemer en kan er in extreme gevallen zelfs de aanleiding zijn voor een burn-out. Het is dus belangrijk dat werknemers op tijd hun welverdiende en broodnodige ontspanning nemen. En de werkgever kan een belangrijke rol spelen in het faciliteren en stimuleren van die ontspanningsmogelijkheden.

Zo kan hij zorgen voor plekken op kantoor waar werknemers even niet aan hun werk hoeven te denken. Nu is het niet handig om een voetbalveld aan te leggen naast het pand, want een voetbalwedstrijd neemt net iets te veel tijd in beslag. Maar een pooltafel of tafeltennistafel zorgt daarentegen voor een korte, maar complete afleiding van inspannende werkuren. Leuke bijkomstigheden, zoals de tafeltenniscompetitie op kantoor, bieden weer een geweldige mogelijkheid om die vrijdagmiddagborrel nog leuker te maken. Ideaal.

3. Stimuleer voldoende beweging

Hetzelfde wat voor inspanning en ontspanning geldt, geldt voor stilzitten en bewegen. Wanneer mensen voor een lange periode in dezelfde houding op dezelfde bureaustoel zitten, dan gaat dat ten koste van de vitaliteit van die werknemer. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze manieren om te bewegen op de werkvloer.

Bijvoorbeeld door zo nu en dan een potje tafeltennis te spelen, maar ook bewegen terwijl je productief bent is tegenwoordig mogelijk. Zo kun je staand of bewegend werken met behulp van een hybride werkbureau. Verder zijn het vaak de kleine dagelijks dingen die voor grote verschillen kunnen zorgen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, loop als je een vraag hebt naar iemand toe in plaats die vraag te mailen en zet je prullenbak een paar meter verderop, zodat je op moet staan – of Michael Jordan in jezelf naar boven moet halen – wanneer je iets weg moet gooien.

4. Zoek de verbinding

De werksfeer binnen een bedrijf speelt een grote rol in de vitaliteit van werknemers. En verbinding met het bedrijf en tussen collega’s onderling is erg belangrijk voor de werksfeer. 40 uur werken met collega’s waar je geen goede klik of connectie mee hebt, maakt je als werknemer niet gelukkig.

Voor iedere werknemer is dat gevoel van verbinding natuurlijk anders. De een voelt zich sneller ergens bijhoren dan de ander, maar voor iedereen is de mate van verbinding afhankelijk van een aantal algemene pijlers. Die zijn: een passend takenpakket, een juiste mate van zelfstandigheid en een gevoel van sociale connectie.

VITAM  2414

Een passend takenpakket en de de ideale omstandigheden zijn voor iedereen verschillend. En daarom is het van belang dat je als werkgever in gesprek gaat over het takenpakket van een werknemer en in welke mate hij of zij graag zelfstandig werkt. En een vlugge ‘ja prima’ volstaat hier niet; vraag ze naar hun ervaring en geef ze de ruimte om zich hier – positief én negatief – over uit te laten. Pas dan krijg je er een goed beeld van.

De sociale verbondenheid tussen medewerkers is te stimuleren door leuke bedrijfsuitjes en activiteiten zoals een tafeltennistoernooi. Maar ook tijdens de kantooruren is het goed om te werken aan de onderlinge verbondenheid. Nieuwe manieren van samenwerken zoals Working Out Loud kunnen daarbij helpen, maar ook interne communicatie platforms dragen bij aan betere interne verbinding. Last but not least zijn er ook leuke acties mogelijk om de klik tussen collegae te verbeteren. Bijvoorbeeld een sharing = caring actie, die stimuleert om een medewerker ‘zomaar’ een kopje koffie te geven aan een collega. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Dat geldt ook op kantoor.

5. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling

Binnen een takenpakket dat goed bij een werknemer past, zit altijd ruimte voor groei en ontwikkeling inbegrepen. Wanneer iemand te lang stilstaat en hetzelfde werk doet, kan dit een negatieve invloed hebben op de vitaliteit. Bijleren is goed voor de ontplooiing van deze persoon, wat leidt tot een hogere mate van geluk.

Er zijn diverse manieren om medewerkers op een laagdrempelige manier te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ga in gesprek over hun dromen en doelen en hoe ze deze graag willen bereiken. Workshops, het bijwonen van lezingen en het volgen van een cursus die bijdragen aan het behalen van die doelen bieden de perfecte oplossing.

 

6. Geef het goede voorbeeld

Als jij als leider tips geeft aan je medewerkers om vitaler te worden op de werkvloer, dan is het niet bepaald geloofwaardig als jij zelf het tegenovergestelde doet. Oftewel: de positieve gevolgen van een goed advies worden pas echt duidelijk wanneer degene met de adviserende rol zelf het goede voorbeeld geeft.

Daag iemand die al lang op een stoel zit uit voor een potje tafeltennis. Koop een kop koffie voor een medewerker die je al een tijdje niet gesproken hebt. Eet een gezonde maaltijd in het bedrijfsrestaurant en ga met de vrijdagmiddagborrel niet na één ‘verplicht drankje’ meteen al naar huis, maar geniet. Stimuleer jij je medewerkers om vitaler te worden op de werkvloer, geef dan zelf vooral het goede voorbeeld, dan is de kans groter dat de rest volgt.

Tafeltennis

Vitale medewerker = gelukkige werknemer

Keer op keer blijkt weer: een vitale medewerker = een gelukkige werknemer. En hoewel geluk en vitaliteit niet altijd even tastbaar zijn, zijn ze zeker wel zichtbaar. Iemand die gelukkig is met het werk wat hij of zij doet straalt dat uit. De voordelen van een vitale werknemer zijn voor zowel het bedrijf als die werknemer eindeloos.

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk