Vitaliteit en gezondheid: Wat is het verschil tussen gezond en vitaal zijn?

12 June, 2019

Vitaliteit en gezondheid zijn termen die veel door elkaar gebruikt worden. Niet gek, aangezien beide gaan over leefstijl en je persoonlijke welzijn. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? We leggen het je graag uit.

Verschil in een notendop

In het kort draait gezondheid om het faciliteren en onderhouden van een gezond lichaam en geest en het vermijden van ziekten en lichamelijke of geestelijke aandoeningen.

Vitaliteit kan gezien worden als de volgende stap, waarbij het vooral gaat om méér uit het leven halen dan alleen fysiek en mentaal welzijn. Het gaat om meer energie krijgen, fitter en sterker worden, jezelf ontwikkelen en positief in het leven staan.

Wat is gezondheid?

In 1948 werd het woord ‘gezondheid’ door de World Health Organization gedefinieerd​als: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.”

Wanneer we over gezondheid praten, bedoelen we dus dat ons lichaam optimaal functioneert en we mentaal stabiel zijn. Dat gaat dus verder dan alleen het ontbreken van ziektes of (tijdelijke) aandoeningen.

Lichamelijke en geestelijke gezondheid kennen we allemaal wel. Maar we spreken tegenwoordig ook van financiële gezondheid, emotionele gezondheid en spirituele gezondheid. Het gebruik van deze termen laat zien dat het woord gezondheid steeds meer synoniem wordt voor algemeen welzijn.

Wat is gezondheid?

Lichamelijke gezondheid

Bij een lichamelijk gezond persoon, werken alle organen en lichaamsfuncties optimaal. Er zijn geen ziekten of aandoeningen die het lichamelijk vermogen beperken.

Een goede lichamelijke gezondheid behouden (of verbeteren), doe je door verantwoord om te gaan met drank, suiker, vetten, tabak en drugs, maar ook door veilige seks, een goede persoonlijke hygiëne en het vermijden van gevaarlijke situaties. Ook dagelijkse beweging​is goed voor het behoud van een gezond lichaam. Door gezond te leven, creëer je een weerbaarheid tegen ziektes en lichamelijk ongemak.

 

Geestelijke gezondheid

Met geestelijke gezondheid bedoelen we niet alleen het ontbreken van een psychische aandoening. Te veel stress, pessimistisch of negatief denken, weinig zelfvertrouwen of doorzettingsvermogen en niet kunnen genieten zijn namelijk ook voorbeelden van geestelijke ongezondheid. Geestelijke gezondheid is daarmee moeilijker meetbaar en afhankelijk per persoon.

Voor het behoud van geestelijke gezondheid wordt verantwoord omgaan met stimulerende middelen, vermijden van overmatig stressvolle situaties, een zinvolle invulling van het leven vinden en voldoende ontspanning​ geadviseerd.

Mentale-gezondheid

Wat is vitaliteit?

Waar gezondheid draait om een stabiele basis creëren voor lichaam en geest, kan vitaliteit gezien worden als de overtreffende trap daarvan. Vitaliteit gaat over méér uit het leven halen. Over meer energie krijgen, positief in het leven staan, de dingen doen die je leuk, belangrijk en zinvol vindt.

Hoe mensen een vitale levensstijl bereiken (en ervaren) is per individu verschillend. Maar wanneer we praten over vitaliteit, kijken we over het algemeen naar vijf pijlers:

● Eten en drinken

● Ontspannen

● Bewegen

● Verbinden

● Leren

Ten opzichte van gezondheid vallen in dit rijtje vooral ‘verbinden’ en ‘leren’ op. Verbondenheid geeft je het gevoel erbij te horen. En door te blijven leren en je persoonlijk te ontwikkelen, blijf je gemotiveerd en daag je jezelf uit. Beide zeer belangrijk om energie van te krijgen en vol in het leven te blijven staan!

Lichamelijke-gezondheid

Vitaal en gezond op het werk

Een vitale levensstijl​wint steeds meer aan populariteit. We zijn kritisch op onze voeding, zorgen voor voldoende beweging en ontspanning en hebben volop aandacht voor onze persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Omdat we veel tijd op ons werk doorbrengen, is het zaak om deze vitale levensstijl ook door te trekken naar de werkvloer. Niet alleen om gezond en vol energie de dagelijkse werkzaamheden uit te kunnen voeren, maar ook om jezelf te blijven ontwikkelen en een verbondenheid met je collega’s te ervaren. Gelukkig zien ook steeds meer werkgevers de voordelen van vitaliteit​en besluiten hierin te investeren.

Benieuwd hoe je van jouw kantoor een vitale omgeving kunt maken? Of ben je benieuwd hoe je nóg vitaler kunt leven? Download ons gratis e-book Vitaliteit op de Werkvloer​boordevol tips voor werkgevers én werknemers.

 

Download E-book: Vitaliteit op de werkvloer