Skip to content
medium (19)

Circulariteit, wat is dat? [uitleg + 3 voorbeelden]

15 jan 2019 |

Binnen MVO is het begrip circulariteit bezig met een grote opmars. Maar wat is dat nu eigenlijk, circulariteit? Hoe werkt het en hoe kun je er als organisatie zelf mee aan de slag? Je leest het in dit artikel.

Gelukkig besteedt het gros van de organisaties anno 2019 aandacht aan mvo(maatschappelijk verantwoord ondernemen): manieren om als bedrijf verantwoordelijkheid te dragen voor maatschappelijke problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering,
arbeidsomstandigheden of vergrijzing.

Ook hoor je steeds vaker de term circulariteit... Maar wat betekent dat? We leggen het uit!

Wat is circulariteit?

De Nederlandse overheid heeft als doel om in 2050 een 100% circulaire economie te zijn. In een circulaire economie behouden grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde. Het circulaire model gaat er namelijk vanuit dat de producten van nu, de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen de materialen waaruit een product bestaat opnieuw worden gebruikt. Afval bestaat hierdoor niet (of nauwelijks).

In onderstaande video van Elle MacArthur Foundation wordt helder uitgelegd hoe circulariteit werkt.

Voorbeelden van circulair ondernemen

Circulariteit is een gemeenschappelijk streven. We hebben er namelijk allemaal last van als we er niet grondig mee aan de slag gaan. We hebben maar één planeet en kunnen nu eenmaal (nog) niet verhuizen naar een andere, wanneer we grondstoffen verbruikt hebben. We moeten er dus allemaal - als individu én organisatie - ons steentje aan bijdragen. Ook bij Vitam is een visie op circulair ondernemen vastgesteld:

Vitam wil aantoonbaar de meest circulaire F&B dienstverlener zijn. Samen met onze ketenpartners zetten wij in op reduce, reuse en recycle en zorgen voor een structurele lagere milieu impact. We inspireren onze gasten, initiëren nieuwe samenwerkingsverbanden en delen onze kennis over het sluiten van kringlopen. Op deze manier dragen wij bij aan een betere wereld met vitale mensen.“

We focussen ons in de circulariteit van onze catering op zes gebieden:

  • Materialen & grondstoffen

  • Energie

  • Biodiversiteit

  • Gezondheid & welzijn

  • Samenleving en

  • Toegevoegde waarde

Hieronder geven we vanuit enkele gebieden een voorbeeld van hoe wij als organisatie bijdragen aan circulariteit.

 1. Materialen & Grondstoffen

Met 'Say no to mono' streeft Vitam naar een verpakkingsvrije omgeving waarin zoveel mogelijk verse producten en gerechten onverpakt worden gepresenteerd. Mono-verpakkingen (lees: per portie verpakte artikelen) zijn erg belastend voor het milieu.

Daarom koos Vitam er al in 2013 voor om diverse artikelen onverpakt of in grootverpakking te presenteren. Hierbij worden kaas- en vleeswaren vaak op de counter met een snijmachine vers gesneden, zoet broodbeleg in glazen weckpotten gepresenteerd en drinkzuivel in grote glazen kannen. Dit zorgt ervoor dat we per jaar zo’n 5.000 kilo aan plastic afval ‘voorkomen’.

Vanaf oktober 2018 koopt Vitam geen plastic rietjes en roerstaafjes meer in. Per jaar werden - in de bijna 200 restaurants van Vitam - meer dan een miljoen roerstaafjes en 200.000 rietjes gebruikt. Door de plastic versies te vervangen door varianten van natuurlijk materiaal, realiseren we een substantiële quick win in het minimaliseren van de berg plastic afval. Met deze maatregel loopt Vitam bovendien vooruit op het door de EU voorgenomen verbod op het gebruik van wegwerpartikelen waar een milieuvriendelijk alternatief voor bestaat.

Sinds april 2022 gaan we nog een stap verder door alle rietjes in de ban te doen. Hiermee besparen we ongeveer 100.000 rietjes per jaar, wat gelijk staat aan 1.000 kg papier.  We vinden het zonde dat rietjes na eenmalig gebruik worden weggegooid en dat ze met name worden gebruikt om mee te roeren in plaats van door te drinken. Een lepel is hiervoor een duurzaam alternatief. Vanaf volgende week zullen de alle rietjes uit het assortiment zijn en aan iedereen de vraag de huidige voorraad nog op te maken en daarna te stoppen met de rietjes. Een goede stap richting een vitalere wereld!

 

2. Energie

Circulariteit en reductie van ‘afval’ kan ook het reduceren van CO2-uitstoot betekenen. Vitam beperkt de CO2-uitstoot van haar transport o.a. door lokaal in te kopen. Hiervoor stelden we een simpele regel op: de producent of leverancier ligt op maximaal 30km afstand van de Vitam-locatie waar het product wordt geconsumeerd.

Daarnaast koopt Vitam in volgens het Seizoenskompas: De Nederlandse bodem biedt een breed scala aan mooie producten en doordat altijd alles beschikbaar is uit verre landen zijn we dit besef verloren. Daarom koopt Vitam tenminste 95% van haar groenten en fruit in met energielabel A en B, waarvan 75% groente en fruit van Nederlandse bodem. Jaarlijks zorgt dit voor een reductie van meer dan 320.000 kg CO2.

Seizoenskalender 2.0 A1 DEF

3. Biodiversiteit

In december 2018 startte in Schijndel de aanplant van het grootste (20 hectare!) voedselproductiebos van Nederland. Een voedselbos toont aan dat voedselproductie kan samenvallen met het stimuleren van biodiversiteit en het verrijken van het landschap.

Vitam ondersteunt de ontwikkeling van Voedselbos Schijndel op verschillende manieren. Zo gaat zij de realisatie van een educatief deel van het voedselbos financieel ondersteunen. Hoewel het nog een paar jaar zal duren voordat het bos daadwerkelijk oogst oplevert, gaat Vitam als een van de eersten de opbrengst gebruiken in de nabijgelegen restaurants.

Aan de slag met circulair ondernemen?

Heb jij circulariteit op je prioriteitenlijstje staan voor 2019? Je kunt er al mee starten door bewust te kiezen voor leveranciers met een circulaire visie. Zo draag je als organisatie al een beetje bij aan een betere wereld!

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk