De noot, redder in nood! (+ recept)

15 February, 2019

Je kent het gevoel… zo ergens tussen lunch en avondeten krijg je ineens enorme trek in iets lekkers. De verleiding van een zoete snack is dan groot, terwijl juist díe keuze een averechts effect heeft. Suikerrijke snacks leveren namelijk direct energie, maar zorgen niet voor lange verzadiging. Kortom: je krijgt snel weer nieuwe honger. Zonde!

Maar wat kiezen we dan?

Ok, we zijn dus op zoek naar een tussendoortje dat de lekkere trek stilt en voldoening geeft tot aan het diner. En als het ons ook nog helpt om lekker vitaal te blijven (lees: goede voedingsstoffen bevat) dat is dat helemaal mooi meegenomen. Fruit en groenten zijn op dat gebied de ‘usual suspects’, maar in deze blog zetten we een ideaal alternatief in de spotlight: Noten! Noten zijn eigenlijk droge vruchten waar een harde wand omheen zit. Voorbeelden zijn walnoten, hazelnoten, pecannoten en macadamia’s. Amandelen zijn officieel vruchten (zaad van de amandelboom) en pinda’s behoren tot de peulvruchten. Maar omdat ze dezelfde (gezonde!) kenmerken hebben, worden beide ook tot de noten gerekend.

85502769_l

Wat zijn de voordelen van noten als tussendoortje?

  1. In noten zitten veel vitamines en mineralen, bijvoorbeeld vitamine B1, vitamine E en ijzer. Waardevolle voedingsstoffen waar je lichaam bij van wordt. Iedere noot heeft zo zijn eigen superkrachten, dus zorg voor variatie in je ’repertoire’.
  2. Ze bevatten een flinke portie onverzadigd vet en dat verlaagt het slechte cholesterol in het bloed. Met noten verlaag je dus het risico op hart- en vaatziekten.
  3. Naast goede vetten zitten noten ook vol met eiwitten en vezels. Je zit er lekker vol van en je grijpt dus niet snel naar een andere snack.

Vanwege het hoge aantal vetten (en dus calorieën) is wel het advies om niet meer dan een handje noten per dag te eten. Vooral als je op je gewicht wilt letten. Kies bij voorkeur voor ongebrande noten, want daarin zijn de voedingsstoffen zo veel mogelijk intact gebleven. En dat ongezouten noten een veel betere keuze zijn dan hun gezouten varianten, mag duidelijk zijn. Grote hoeveelheden zout zijn namelijk schadelijk voor onze nieren.

Homemade energierepen

We hebben echter nog een extra reden om blij van noten te worden. Ze zijn heerlijk te combineren, zowel in zoete als in hartige recepten. En we hebben een nieuw favorietje: onze kok Martijn verwent zijn lunchgasten namelijk graag op homemade energierepen met amandelen. Snoep je mee?

energierepen

Ingrediënten (voor 10 stuks)

  • 150 gram amandelen
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram gedroogde cranberry's
  • 100 gram dadels
  • 50 gram witte sesam
  • 50 gram havermout
  • 40 gram roomboter
  • 2 eieren
  • klein snufje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Hak de amandelen, abrikozen, cranberry's en dadels. Niet te fijn, want een bite is lekker!
  • Klop de eieren los in een ruime kom
  • Laat de boter zachtjes smelten, zonder dat deze verkleurd of gaat borrelen.
  • Voeg de boter en alle overige ingrediënten toe aan het losgeklopte ei en roer alles goed door.
  • Vet een klein rechthoekig bakblik aan ze zijkant in en bedek met bakpapier.
  • Giet het mengsel in de bak en druk het goed aan.
  • Plaats het blik in de oven en bak zo’n 20 minuten. Laat daarna afkoelen in het blik.
  • Haal het geheel voorzichtig uit het blik en snijd het in gelijke repen.

Ps. Helemaal goed bezig zijn? Kies dan voor bruine amandelen. Juist in het bruine jasje zitten heel veel antioxidanten.