Skip to content

SOUK: Genieten op z’n Libanees

24 okt 2019 ||

Wij Nederlanders staan niet bepaald bekend om onze rijkelijke lunchtraditie... op een drukke werkdag kauwen we al snel een boterham weg achter ons beeldscherm. Niet doen! Juist dán is het goed om vol aandacht van je lunch te genieten: even weg van je plek en socializen met collega’s. Daar krijg je pas energie van! In andere landen doen ze dat een stuk beter: Neem Libanon, een land dat culinair gezien het Parijs van het Midden Oosten wordt genoemd. Daar is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, waar ze met elkaar uitgebreid van genieten. Alle reden om het onze inspiratie laten te zijn voor een nieuw concept: SOUK.

Lekker relaxed

Langzaamaan zien we de Arabische eet-traditie steeds verder doordringen in onze eigen keukens. Kijk maar eens naar de variatie aan hummus die je inmiddels in iedere willekeurige supermarkt vindt. Specifiek de Libanese keuken is wellicht minder bekend, dus laten we daar eens dieper op ingaan. Libanon is vier keer zo klein als Nederland, maar groots in haar culinaire finesse en gevoel voor gastvrijheid. Denk: kleurrijke tafels vol heerlijk geurende hapjes, die je deelt met vrienden, familie of – in onze restaurants - met collega’s. Bijna alle gerechten eet je officieel met je handen, met behulp van een stukje platbrood. Voor wie onder werktijd liever zijn handen schoon houdt, is bestek overigens een prima optie, maar de eetbeleving is altijd relaxed en ongedwongen.

Kleurrijk en gezond

De Libanese keuken krijgt zo veel kleur omdat verse groenten en kruiden het stralende middelpunt zijn. Gevulde aubergines, geroosterde bloemkool en rijke salades, waarmee volop gevarieerd wordt. Dat maakt de keuken ook ideaal voor vegetariërs en flexitariërs. Door al die kleuren en smaken denk je niet eens ná over je stukje vlees. Een standaard onderdeel van de mezze is falafel: kleine kikkererwt-balletjes met Libanese kruiden zoals sumak, peterselie, munt, komijn en koriander. De eerder genoemde hummus – een spread van kikkererwten - is ook afkomstig uit Libanon. Kikkererwten behoren tot de peulvruchten en bevatten de zogeheten ‘trage koolhydraten’. Je bloedsuikerspiegel blijft daardoor stabiel en je zit er lang vol van. Ideaal als je er nog even tegenaan moet dus. Ook zitten er veel vezels en eiwitten in, en dat maakt peulvruchten perfecte vervangers van dierlijke producten.

Vitam presenteert SOUK

Omdat we onze gasten graag verrassen met nieuwe smaken en eetculturen, hebben we SOUK ontwikkeld, volledig geïnspireerd op de Libanese keuken. Het concept bestaat uit gerechtjes als fattoush (broodsalade), hummus, linzensoep en shakshuka (eieren gepocheerd in kruidige tomatensaus). Sluit dus tijdens de lunch even je ogen en waan je in een gezellige, heerlijk geurende Arabische markthal… Kost dat te veel fantasie? Geniet er gewoon even goed van. Daar gaat het om!

Narrowcasting Souk

 

 

Op zoek naar kookinspiratie? Download onze receptenbundel 'Verleidelijk Vegetarisch':

New call-to-action