2018, helemaal geen flauw jaar! (+ recept)

13 December, 2018

Bijna iedereen (85% van de Nederlanders) eet te veel zout. En ook al let je op het zout dat je dagelijks toevoegt aan je maaltijd, je overschrijdt het maximum zonder dat het doorhebt. 

De voornaamste boosdoeners zijn smaakmakers zoals kruidenmixen en bouillon en kant-en-klaar-producten zoals pastasaus en soep. Maar ook gesneden kaas en bewerkte vleeswaren tellen op aan je zoutconsumptie.

Ongezouten waarheid

Te veel zout beschadigt onze nieren. Een verlaging van de zoutconsumptie tot maximaal 6 gram per dag (nu is dat gemiddeld 8,7 gram!) kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Ook voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is. Dat zijn behoorlijk ongezouten feiten van onze partner De Nierstichting, met wie wij de krachten bundelden om onze gasten zoutbewuster te maken.

VITAM voegt niets toe

Bij VITAM houden we van lekker eten, maar we vinden ook dat dat prima samengaat met gezond eten. Het is niet voor niets onze missie om onze gasten te verleiden tot een verantwoorde en vitale levensstijl. We zijn ervan overtuigd dat de bewuste keuze nooit de minst aantrekkelijke hoeft te zijn. Zo gezegd, zo gedaan! In plaats van het standaard toevoegen van zout aan onze gerechten, verleiden we onze gasten met natuurlijke smaakmakers. In onze restaurants staan daarom ‘smaaktafels’, waar iedereen zelf kan bepalen wat hij of zij toevoegt: lekkere olijfolie, azijn, specerijen of verse kruiden, cress-soorten of toch wat zout. Maar de zoutpotjes staan niet standaard meer op iedere tafel.

smaaktafel

Soep, de grote uitdaging

En we geven toe, koken zonder zout is niet altijd makkelijk. Een van de grote uitdagingen is soep, want juist vanwege de ‘zoutkick’ is soep een geliefde toevoeging aan de lunch.

Onze koks gaan die uitdaging niet uit de weg en omarmen het streven om in hun vers gemaakte soepen de standaard (zoute) bouillon te vervangen door natuurlijk smaakmakers. Een van de succesrecepten is onderstaande spinaziesoep met pastinaak en gember.

En wat hebben we nu bereikt met onze zoutloze ambitie? In 2018 kochten we 17,4% minder zout in kilo’s in en 26.2% minder tafelflesjes zout. Helemaal niet flauw toch?

Recept: Spinaziesoep met pastinaak en gember

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

 

spinaziesoep

 

Ingrediënten

  • 300 gram verse spinazie , gewassen
  • 100 gram pastinaak, geschild
  • 2 uien
  • 6 limebladen, gedroogd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gember, geschild
  • ½ rode peper, zaadlijsten verwijderd
  • Klein blikje linzen (160 gram)
  • 4 takjes tijm
  • 3 takjes lavas
  • 1 deciliter kookroom
  • 1 liter water
  • Scheutje olijfolie

Bereiding

Snijd de pastinaak, gember, knoflook, rode peper en uien in stukken. Omdat je nog pureert, hoeft dit niet heel erg fijn of netjes.

Verwarm de olie in een grote soeppan en bak alle groenten en kruiden aan, zodat alles goed gaat geuren.

Voeg daarna het water toe en kook totdat de pastinaak gaar is. Afhankelijk van de dikte is dit zo’n 10-15 minuten.

Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel. Roer de room en het blikje linzen erdoor en warm nog even goed door. Eet smakelijk!