12 manieren om meer te bewegen op kantoor

21 September, 2018

Kantoordagen worden veelal zittend doorgebracht. Niet goed voor de gezondheid, zelfs niet als je buiten je werk om veel aan sport doet. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te bewegen op kantoor. In deze blog zetten we er twaalf voor je op een rij.

Bewegen achter je bureau

Je werkgever verwacht dat je productief bent gedurende de werkdag. Voor veel mensen betekent dit achter een bureau zitten. Maar moderne werkgevers weten ook dat vitaliteit voordelen voor het bedrijf biedt. Naast gezonde bedrijfscatering is beweging op kantoor een belangrijk onderdeel van vitaliteit op de werkvloer. Met deze tips blijf je in beweging, zelfs als je achter je computer zit.

1. Staand of bewegend werken

‘Zitten’ is al lang niet meer de enige manier om achter een computer te werken. We zien in steeds meer moderne kantoren sta-bureaus, loopband-bureaus en zelfs fiets-bureau’s toegevoegd worden aan het meubilair.

Langdurig staan kost veel energie. 20% meer dan zittend werken, zo stelt onderzoek van Cornell University. Door langdurig staan, gaan veel mensen op een gegeven moment leunen, wat niet goed is voor je houding. Het advies is dan ook om bewegend of staand werk af te wisselen met zittend werk. Een hybride bureau dat met een druk op de knop omhoog en omlaag gezet kan worden, biedt uitkomst.

2. Workouts achter het bureau

Als er bij jou op kantoor alleen normale zitbureaus staan, zijn er gelukkig ook mogelijkheden om te bewegen terwijl je zit. Denk bijvoorbeeld aan een zitbal in plaats van een stoel. Hiermee span je je lichaam in, terwijl je zit. De hele dag houd je waarschijnlijk niet vol, daarom geldt ook hierbij: wissel het af.

Heb je er de discipline voor (en schaam je je niet zo snel), dan zijn er ook oefeningen die je kan doen terwijl je gewoon achter je computer zit. Goed Eten Gezond Leven en RTL Nieuws hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

workouts achter bureau


Tip:
wil je de vitaliteit binnen jouw organisatie verbeteren? Download het gratis e-book vitaliteit op de werkvloer!

Bewegen op kantoor

Ook in de rest van het gebouw zijn er veel mogelijkheden om te bewegen tijdens werk. De volgende tips bieden volop inspiratie.

3. Persoonlijk contact met collega’s

Wanneer we een collega een vraag willen stellen, sturen we in een handomdraai een mailtje, toetsen de speeddial in of sturen een berichtje via Slack of Hangouts. Uiteraard terwijl we comfortabel achter onze computer blijven zitten.

Maar we kunnen ook even naar een collega toelopen bij een brandende vraag. Je hebt dan even beweging, het werkt qua communicatie vaak effectiever en je krijgt ook meteen een gezonde dosis sociaal contact binnen. Er wordt geadviseerd om elk half uur een paar minuten te bewegen. Berusten jouw werkzaamheden veel op samenwerking, dan is deze tip voor jou misschien al genoeg om je dagelijkse stappen te zetten!

4. Drinken halen

Er zijn ook andere manieren om elk half uur een paar minuten beweging te krijgen. Dat doe je door af en toe een mini break te nemen. Wanneer meerdere collega’s in één ruimte werken, wordt er vaak een gewoonte van gemaakt dat één persoon voor iedereen drinken haalt. Erg sociaal, maar zo komt er maar één persoon in beweging. Maak er daarom een gewoonte van om je eigen drinken te halen.

Drinken halen op kantoor

5. Prullenbak

Een andere manier om mini breaks voor jezelf te bewerkstelligen is door de prullenbak verder van je bureau weg te zetten. Zo verplicht je jezelf op te staan wanneer je iets weg moet gooien.

6. Traplopen

Traplopen is gezond! Wanneer je een paar verdiepingen omhoog moet, gaat zelfs bij een topsporter de hartslag omhoog. Ook gebruik je tijdens het traplopen meer spieren dan tijdens een normale wandeling. Een geweldige workout dus, die je in vele kantoren gemakkelijk kunt uitvoeren! Vergeet dus de lift en maak er een gewoonte van om de trap te nemen. Zit je op een erg hoge verdieping, loop dan eerst alleen de eerste paar verdiepingen en daag jezelf uit om elke maand één verdieping toe te voegen.

Let er wel op dat je rustig loopt en niet meerdere traptreden tegelijk neemt. Volgens onderzoek van de University of Roehampton verbrand je anders 14% minder calorieën.

Traplopen voor meer beweging op kantoor

7. Bewegen op kantoor app

Heb je moeite aanpassingen te maken in je dagelijkse routine? Pak het dan rigoureuzer aan en laat een app je vertellen dat het tijd is om te bewegen.

Stand Up! geeft je bijvoorbeeld een seintje dat het tijd is voor wat beweging op kantoor en de 1 Minute Desk Workout schotelt je kleine oefeningen voor, die je aan je bureau kunt doen. Of gebruik de stappenteller van Accupedo om tijdens de werkdag bij te houden of je op schema ligt met je dagelijkse stappen.

8. Walk & talk

Is je zakelijke telefoon een belangrijk onderdeel van je werk? Maak er dan een gewoonte van om van je bureau weg te lopen wanneer je de telefoon opneemt. Zo beweeg je meer en is het meteen minder storend voor collega’s in dezelfde ruimte.

Ook vergaderingen kunnen prima wandelend gehouden worden. Tenminste, wanneer je maar met een klein groepje bent, er geen grote agenda is en er geen aantekeningen gemaakt hoeven te worden.

Heb je dus een enkel punt dat je met een collega wilt bespreken, maak dan samen een wandelingetje. Voor grotere vergaderingen is staand vergaderen wellicht een meer praktische optie.

Walk & talk: wandelend vergaderen

Bewegen buiten kantoor

Ook buiten kantoor zijn er mogelijkheden om meer te bewegen. We lichten er drie uit.

9. Fietsen

Woon je dicht bij je werk, neem dan de fiets in plaats van de auto of het OV. Beter voor het milieu, de portemonnee en je hebt de eerste beweging al binnen voordat je goed en wel aan de werkdag begint.

10. Parkeren

Woon je te ver weg om de fiets te nemen, parkeer je auto dan zo ver mogelijk van de ingang van het kantoor. Op deze manier verplicht je jezelf elke dag een paar extra stappen te zetten.

11. Sportschool

Steeds meer bedrijven zien het nut in van vitale werknemers. Dit vertaalt zich vaak in korting op een sportschoolabonnement en in enkele gevallen zelfs in een sportschool in het gebouw waar werknemers tijdens de werkdag gebruik van mogen maken.

Neem jij je voor om na het werk naar de sportschool te gaan, maar merk je dat je uiteindelijk toch vaak niet gaat? Neem dan je sportkleding mee naar het werk. Op die manier bespaar je tijd (omdat je niet eerst langs huis hoeft om je spullen op te halen) en verklein je de kans dat je toch afhaakt na een lange werkdag.

12. Kantoorhond

Een nieuwe trend is de kantoorhond. Een gezellige toevoeging die meteen voor de nodige beweging zorgt. RTL maakte er een leuk filmpje over.

Meer bewegen op kantoor

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten, zo blijkt uit onderzoek uit 2014. Met gemiddeld 7 uur per dag, kunnen alleen de Denen ons nog evenaren. Gelukkig worden er veel initiatieven gestart om hier verandering in te brengen.

Ook bij VITAM maken we ons hier hard voor. Op het kantoor van de Belastingdienst hebben wij bijvoorbeeld verschillende bewegingsactiviteiten geïntroduceerd en bij onze eigen werknemers loopt een vitaliteitsprogramma.

Door middel van gezonde bedrijfscatering maakt VITAM kantoren vitaler in heel Nederland. Vind je dat jouw bedrijfslunch wel een verbetering kan gebruiken? Laat het ons dan vooral weten!

 

Download E-book: Vitaliteit op de werkvloer