Skip to content
Presentatie Hoe faciliteer je vitaliteit op de werkvloer?

Hoe faciliteer je vitaliteit op de werkvloer?

24 jan 2019 ||

Tijdens de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer 2019 gaf onze CEO Marlies Martens - samen met Ilona Huitink van onze partner Fitter Nederland - de lezing 'Hoe faciliteer je vitaliteit op de werkvloer?' Benieuwd waar dat precies over ging? We praten je graag bij…

De pensioenleeftijd schuift steeds verder op en door technologische groeispurt is de arbeidsmarkt flink in beweging. Daarom zijn ‘duurzame inzetbaarheid’ en vitaliteit van medewerkers steeds belangrijkere topics. Ook de directe voordelen van vitale medewerkers zijn evident: minder verzuim, ongevallen en stress, hogere productiviteit en betrokkenheid. Daarnaast is vitaliteit tegenwoordig een must voor je Employer Branding.

Vitaliteit bereik je door de juiste balans te vinden op een vijftal aspecten: voeding, beweging, ontspanning, verbonden zijn met jezelf en je omgeving en blijven leren. Maar hoe kan je daar op een positieve manier verandering in teweeg brengen? Zonder dat je medewerkers iets oplegt of dat je belerend overkomt?

Zo ga je aan de slag!

  • Vitaliteit op de agenda zetten, dat is stap 1. En dan bedoelen we niet alleen bij de HR-afdeling, maar binnen de hele organisatie. Zorg vooral dat leidinggevenden een ambassadeursrol kunnen en willen pakken.
  • Start met één duidelijke boodschap die uitlegt waarom een vitale levensstijl een rol speelt voor jullie organisatie en medewerkers. Waar ligt de grootste vitaliteitswinst? Voor een kantoorwerker ligt die bijvoorbeeld op andere aspecten dan voor medewerkers die in ploegendienst werken of juist veel buiten aan het werk zijn.
  • Ken tijd, geld en energie toe aan je vitaliteitsmissie. Niet voor één jaar, niet voor drie jaar... Vitaliteit krijgt ieder jaar - continu - een plek op de kalender. Zo wordt het steeds meer onderdeel van je bedrijfsDNA.
  • Stel een (representatief) projectteam aan en bepaal welke verantwoordelijkheden bij welke discipline – zoals facilitair management - liggen.
  • Daarna werk je stap voor stap aan de invulling, door kleine interventies die bewustzijn creëren of op luchtige wijze inspiratie geven. In onze bedrijfsrestaurants is ‘nudging’ een effectieve manier waarop we mensen verleiden tot een gezondere keuze. Zo plaatsen we een aantrekkelijke saladebar vooraan in het bedrijfsrestaurant en de frituursnacks achteraan. Deze video legt nudging perfect uit:

 

 

Vitaliteitsmenukaart

Om onze opdrachtgevers verder te helpen, bieden we hen een vitaliteitsmenukaart aan: een verzameling aan interventies die stimuleren tot gezonder eten en drinken, meer ontspannen en bewegen, en die de onderlinge verbinding en het lerend vermogen prikkelen.

Een voorbeeld is de variatiekaart, die medewerkers uitdaagt om meer gevarieerde keuzes te maken in het bedrijfsrestaurant. Dat doorbreekt de routine! Maar denk ook aan yogalessen, de lunchwandeling (want wandelen verlaagt direct de stresshormonen in je bloed!), of een beweegstraat in het kantoorgebouw. Wat je ook kiest, het telt allemaal op aan het realiseren van een vitaal bedrijf en alle voordelen die daarbij horen.

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk